Mulla on oma pieni kamera, litteä paitsi linssin kohta törröttää. Eli miksi sitä sanotaan luottokorttikameraksi kun ei se kumminkaan mahtuisi mihinkään korttitaskuun eikä lompakkoon... mutta näköjään sillä saa otettua jonkinlaisia kuvia!

880398.jpg

Kerhotossujen syntymä:

-nahkaa (joustava nahka jollaisesta tehdään nahkatakitkin, nimeä en muista)
-lankaa (tässä mohairsekoite jossa on n. 50% keinokuitua)
-rei'itin, puikot, virkkuukoukku
-taskulaskin, päässälaskusta pitävä mieli, tai raudanluja kokemus neulehommissa(mulla toi keskimmäinen)

vaihe 1: lapsen jalka paperille ja kynällä ympäri, paperi kaavaksi.
vaihe 2: nahan etsintä asunnosta, kaava nahalle, leikkaaminen, toinen pariksi(pitää huomata tehdä siitä toisen jalan tossu eikä saman jalan)
vaihe 3: mallitilkku. Tein ensin yhden numero 5 puikoilla, ja siitä tuli älyttömän harvaa, sitten kokeilin huvikseni 2½ puikkoja (joilla neulon sukkia) ja sehän olikin sitten yllättäen just hyvä. Nahkasuikaleeseen koerei'itys ja siihen virkkaus(jotkut reiät oli liian lähellä reunaa ja jotkut liian kaukana, tässä sain kokeilla rauhassa). Nro 2 virkkuukoukulla ja noilla 2½ puikoilla oli suunnilleen sama tiheys.
vaihe 4: kauheasti neulematematiikkaa. Kaavan reunan silmukkamäärän laskeminen, niiden jakaminen järkevästi jalan sisä- ja ulkosyrjälle, etu- ja takaosaan, silmukoiden tiheyden arviointi kaarrekohtiin jne.(päässä raksutti niin että kissa heräsi siihen)
vaihe 5: reikiä "puoliväliin" sivuille sekä neuleen suhteen arvioituun keskietuun ja keskitakaan, ja niihin langat merkiksi etteivät katoa(nahka on niin tummaa ettei siinä näkyisi kynänjälki).Siitä pikkuhiljaa loput reiät, kaarteissa harvempaan jotta silmukat tulisivat kokoamaan kaarteen.

880414.jpg

Sitten silmukoita. Ketjusilmukoita tarpeellinen määrä, muistelen että niitä tuli 62 kpl. Seuraava kerros: koukku läpi 1. silmukasta sekä nahan reiästä, virkkaus normaalisti. Virkkaan muuten AINA ensimmäisen kerrokseni niin että pistän koukun vain yhden langan ali, koska en saa sitä osumaan kahden ali vaikka kuinka yrittäisin. Eli aloituksesta tulee virkkuutyön heikko kohta, mutta tässä sillä ei ollut väliä koska tuo aloitus tuli vain peittämään nahan reunan, ja tämä 1. yhdistävä kerros virkattiin kunnollisesti kiinni itse nahkaan. Sen jälkeen tein ainakin yhden kerroksen, ehkä kaksi?

880402.jpg

Ajattelin että tossuista tulisi saman kokoiset jos teen ne sukkatyyliin kahdella pyöröllä yhtaikaa. Tosiasiassa toisesta varvasosasta tuli paljon kireämpi, mutta löysensin sitä tossua sitten myöhemmissä vaiheissa ja sain lopulta samankokoiset, vaikka vähän eri tavalla muotoutuneet tossut. Neulomisen aloitin (silmukoitten poimimisen siis) keskeltä takaa, joten minulla oli koko ajan toinen reuna puikolla, ja epäilen että puikon ja kaapelin liitoskohta hankasi lankaa liian monta kertaa... olisi ollut parempi aloittaa etuosasta. Ensin isovarpaan puolelle keskietua 5 silmukkaa, sitten paluu keskelle, ja uusi kerros 8 silmukkaa. Paluu ja keskikohdan ohitus pikkuvarpaan puolelle (8 silmukkaa). Sitten kavensin keskiedestä aina kulkiessani siitä oikeaa neuletta, eli joka 2. krs. ja poimin aina yhden silmukan reunaan. Silmukkamäärä oli siis kummallakin sivulla koko ajan 7-8. (Täytyy vähän hehkuttaa kun en ole ikinä ennen tehnyt mitään tällaista viistoa neuletta...)

Ja siinä kohdassa missä jalka lakkaa olemasta litteä siirryin sitten neulomaan koko tossua ympäri. Yllättäen en tajunnut jättää keskietukavennuksessa joka toista kerrosta väliin vaan jouduin purkamaan muutaman kerroksen ... Ja silmukkamäärät vaihtelivat oudoilla tavoilla joten toisesta tossusta kaventelin muutaman silmukan sieltä täältä saadakseni ne täsmäämään. Tässä vaiheessa päiväkotilapseni oli tullut kotiin ja nukkui päiväunta (erityislapseni) ja sovittelin nukkuvaan jalkaan tossua saadakseni selville joko aloitetaan resori...

880406.jpg

Ei noi oikeesti hei noin litteet oo tuolta edestä. tässä vaan ei ole mitään täytteenä kuvassa. Neuloin reunan vielä siten, että lisäsin joka silmukalle kaverin ja päättelin siis sitten kaksinkertaisen määrän silmukoita, eli reunaan tuli röyhelöä. Sopii myös sukkiin jos tykkää, eipä ainakaan purista. Tossut syntyivät äkkiä, yhden päivän aikana, mutta tarvittavien silmukoitten määrän (ja sijainnin) pähkäilyyn olisin voinut käyttää yhtä hyvin vaikka kuukauden. Lopputulos on joka tapauksessa ihan käyttökelpoinen!